Delebiler + Collaborative Consumption (Kollektivt Forbrug) = Meget mere plads!

For nylig så jeg Rachel Botsmans inspirerende TED indlæg om ‘Collaborative Consumption‘. Begrebet samler på fornem vis mange af de eksempler vi allerede kender på borger-til-borger samarbejde/deling (couch-surfing, delebiler, boghylder på arbejdspladsen, …) og sætter det i en samlet kontekst.

Persontransport i bil er et rigtig godt eksempel på hvordan Collaborative Consumption kan ændre forbrugsmønstre og forretningsmodeller. For nuværende er det generelle billede af bilbaseret persontransport jo at:

 • Hver mand (m/k) har sin egen bil som udgangspunkt, ofte købt til at dække peak-behov (jeg har selv for nuværende en station-car fordi vi nogen gange skal køre til Jylland eller på ski-ferie)
 • Delebilsordninger vinder dog indpas, så ikke alle behøver at eje en bil, den kan også korttidslejes [mindsker behovet for p-pladser]
 • Og der arbejdes også for at potentialet i samkørsel kan realiseres [mindsker behovet for både p-pladser og veje].

Ude i verden er skridtet dog taget fuldt ud til også at gøre bilen til et kollektivt forbrugsgode, i tråd med credo’et what’s mine is yours. Eksempelvis har RelayRides  lavet en peer-to-peer delebilsordning hvor alle som har en bil kan melde den ind i ordningen. Smart! Forestil dig at de fleste af vejens biler er med i en sådan ordning. Så kunne hver anden nok undværes og alligevel ville du have adgang til et varieret udbud (lille bil til pendling, station-car til IKEA, Tesla til cruising, …).

Hvordan kunne vi få noget tilsvarende op at stå herhjemme?det må være kompliceret, tænker du sikkert. Ja, men når det kan lykkes i bilens hjemland, så skulle vi nok også kunne finde ud af det i Danmark. Det vigtigste er nok at få afklaret hvordan de forsikrings- og skattemæssige aspekter vil være. Det vil jeg søge at få afklaret i den kommende tid. Stay tuned!

PS. Check også lige denne fantastiske oversigt om the future of car-sharing!

Dette indlæg blev udgivet i Bæredygtig transport, Deleøkonomi. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Delebiler + Collaborative Consumption (Kollektivt Forbrug) = Meget mere plads!

 1. Rasmus Bjerrum skriver:

  Tak for et godt indlæg! Det virker som om Collaborative consumption bølgen (endelig) er ved at nå Danmark, og vi vil helt sikkert se en lang række nye sites, som udnytter teknologien til at låne, dele og leje biler, ting, evner, etc. Jeg talte med en medarbejder fra carpooling.com igår, og de har vist snart planer om at gå ind i Skandinavien snart. Mit eget site Den Lille Tjeneste http://www.denlilletjeneste.dk er også baseret på Collaborative Consumption begrebet. Ideen bag vores site er, at der højst sandsynligt findes hjælp i nærmiljøet til at udføre hverdagens små opgaver, som f.eks. at sætte en hylde op eller slå græs, hvorved man undgår at alle nødvendigvis skal eje en boremaskine/plæneklipper. Nåh, det blev en længere smøre, men glæder mig til at læse flere af dine indlæg.

  mvh Rasmus Bjerrum
  Partner hos Den Lille Tjeneste

 2. Pingback: Collaborative Consumption at the Contractor Yard Sale | Plumbing Supply NJ

 3. Søren Have skriver:

  Den 13. januar 2011 afholdes der konference om delebiler på Christiansborg.
  Jeg er så heldig at skulle tale på konferencen, og vil i mit indlæg om Nye Forretningsmodeller for Personlig Mobilitet blandt andet uddybe ovenstående.

Der er lukket for kommentarer.