Interrail? Fedt! … Kan man det?

Siden jeg i 1988 og 1989 var på interrail, har togrejse stået for mig som en god rejseform, hvor man får flere ting med, og hvor selve rejsen også tilfører noget. Derfor nød jeg også meget den togtur vi havde på vores lange rejse for to år siden.

I år foreslog jeg derfor familien at vi skulle tage på interrail. Børnene er store nok til det nu (10½ og 15), og vi havde lidt forskellige ønsker (London, Portugal, strand, …) som kunne passe godt med interrail. Og så kunne vi også undgå at flyve.

Når jeg før/efter har talt med folk om at vi var på interrail, var svarene ofte først “Interrail? Fedt!”, men så kom det hurtigt “Kan man godt det?” Og ja, det kan man godt, men det er desværre ikke så lige til, fordi:

 • Mange har aldrig prøvet at køre internationalt i tog, men er mere vant til at flyve
 • Togselskaberne har løbende nedprioriteret internationale tog – især DSB
 • I modsætning til fly/busser er der færre direkte tog, så man skal skifte oftere. Og ligesom med connecting flights, så er det altid en ekstra hurdle.

Vi havde en skøn tur, hvor vi kom vidt omkring (se strækningerne nederst), og dermed også gjort nogle erfaringer. Det følgende er derfor ikke en rejsebeskrivelse af hvad vi oplevede, men mere en slags summarisk tips og tricks til togrejse i Europa (med børn).

Før turen:

 • Regn på om det bedst kan svare sig at købe billetter til enkelte strækninger, eller om I hellere vil have fleksibiliteten ved et interrailpas – få evt hjælp fra Ulrich ved togrejse.dk, som vi også købte vores interrailpas og nogle reservationer ved.
 • Tip: Hvis I køber interrailpas, så betal lidt ekstra for 1. klasse. Så er der større sandsynlighed for at I bare kan ‘vælte ind’ i et tog, og få pladser sammen, uden at have pladsreservationer (der er typisk altid flere ledige pladser i 1. klasse).
 • Husk: Nogle tog kræver pladsbillet, herunder forbindelsen København-Hamborg. Sørg for at booke den – også for hjemturen, hvilket vi ikke havde tænkt på, hvorved vi fik en noget mere bøvlet hjemrejse.
 • Som på alle ferier: Tal om hvad man hver især gerne vil have ud af ferien. Men i dette tilfælde er det også vigtigt at tale om hvordan togrejserne skal foregå – mange små stræk, eller længere med sovevogn?
 • Find evt. flere gode råd og tips på følgende sites:

Under turen:

 • Sørg for at installere div. apps fra Deutsche Bahn, SNCF, … og særligt ‘Rail Planner’ hørende til Interrail kortet, så I løbende kan planlægge og evt købe pladsbilletter.
 • Obs: Nogle tog kræver pladsbillet, fx hurtigtogene i Frankrig og Spanien. Sørg for at købe disse så tidligt som muligt, da nogen af togene kun har et vist antal pladser afsat til interrail-passagerer. Derudover kan det være en udfordring at reservere pladsbilletter på tværs af to lande, før man er i det land hvorfra man skal rejse: Vi prøvede fx at booke pladsbilletter Lyon-Hamburg mens vi var i Madrid, men det kunne de ikke.
 • Hav altid masser af vand og energibarer med. Man ved aldrig hvornår man er fremme 🙂
 • Sørg for at prøve at køre med hurtigtog. Det er SÅ fedt bare at glide afsted med 300 km/t. Kombiner evt. med et måltid i spisevogn, som man jo stadig har i mange andre lande (fx Tyskland, Frankrig og Spanien).
 • Og husk så at kigge ud, i stedet for ned i en bog/skærm – det er skønt at se det skiftende landskab glide forbi.

Vores tur

 • Vi var afsted i 3 uger, og havde købt 1. klasses interrailpas. For to voksne, en ung og et barn (gratis), og for tilkøb mht Eurotunnel, og div pladsbilletter, betalte vi i alt ca. 20.000 kr.
 • Vi kørte følgende strækninger:
  • København (afg 7.35)-Hamborg-Osnabrück-Amsterdam (ank. 19.00)
   • Pga radio-problemer måtte vi alle skifte tog i Puttgarden, men ellers gik det fint, og vi var planmæssigt i Amsterdam.
  • Amsterdam-Bruxelles-London
   • Vi tog fra Amsterdam om formiddagen for at have lidt tid i Bruxelles til at se et par high-lights, og tog så Eurostar til London.
   • Og det gik bare strygende – første gang vi rigtig kørte med høj fart, og med ankomst til tiden, på trods af lidt forsinket afgang.
   • Og så fik man aftensmaden serveret. Perfekt.
  • London-Paris
   • Igen hurtigtog, og med aftensmad ombord. Kørte smooth. Og ankom dagen før Bastille-dagen – perfekt timing (ved et held faktisk).
   • Til og med dette tog havde vi reserveret hjemmefra. Her startede ‘det spontane’. Vi bestemte os for at få lidt strand-tid i Biarritz, og herefter tage nattog til Lissabon. Så det fik vi booket pladsbilletter til.
  • Paris-Bordeaux-Biarritz
   • Hurtigtoget til Bordaux gik glimrende, men så var der desværre problemer med en køreledning, så vi måtte vente et par timer i Bordaux. Det var under VM-finalen, så man kunne høre folk juble i bølger, afhængigt af hvilket netværk de var på.
   • Og da vi kom til Biarritz kogte byen i fest.
  • Biarritz-Hendaye-Lissabon
   • Der er ikke mange forbindelse til Portugal, og slet ikke hvis man vil undgå mange skift. (‘The man in seat 61’, jf ovenfor, har dog et forslag til en anden rute, som også lød spændende. Men det skal nok være uden børn.)
   • I Lissabon tog vi også udflugter med tog til hhv strand-byen Cascais og kongesommerslot-byen Sintra. Også på interrailkortet.
  • Lissabon (afg. 21.30)-Madrid (ank. 8.00)
   • Her tog vi også nattoget, hvilket gjorde at vi havde en hel dag i Lissabon og også en hel dag i Madrid, efter at have smidt bagagen på hotellet (Mediodia – centralt lige ved stationen; kan anbefales)
   • Her ville vi egentlig gerne have booket pladser til turen hjem, men som nævnt ovenfor var det ikke muligt. Men vi fik booket til og med Lyon.
  • Madrid-Figueres Vilafant-Nimes-Lyon
   • Her tog vi hurtigtog fra Madrid til en ny station tæt på grænsen til Frankrig. Og det var nok den fedeste tur overhovedet. Afgang på minuttet. Flot udsigt. Omdeling af menukort og hede vådservietter inden morgenmaden blev serveret. Premierefilm på skærmen. En klar forbedring fra da jeg i 1989 bandede over Renfes elendige tog.
   • Skiftene gik fint, og vi havde en hyggelig aften i Lyon.
  • Lyon-Dijon-Mulhouse Ville-Müllheim-Freiburg-HamburgVi havde egentlig håbet at at kunne nå fra Lyon og hjem på een dag, men af mange grunde lykkedes det ikke:
   • Vi ville ikke forbi Paris igen, fordi vi så skulle rakke mellem stationer sent om aftenen eller tidligt om morgenen
   • Hurtigtoget Lyon-Bruxelles på strækningen Lyon-Bruxelles-Köln-Hamborg var udsolgt.
   • Så vi tog den op igennem Tyskland, hvor så DB glimrede ved at have en del forsinkelse, så vi først var i Hamborg kl 19.
   • Turen Freiburg-Hamborg var den eneste hvor vi ikke kunne sidde sammen, da toget var totalt udsolgt, og vi bare gik ombord. Tip: Hvis du gør det, så start med at finde et sted at smide bagagen, og gå så rundt for at finde en plads. Men vores ældste datter fik så øvet sit engelske i den kupe hun sad i, hvilket hun syntes var meget fedt.
  • Hamborg-København
   • Som nævnt allerførst havde vi ikke fået reserveret, så det er helt klart et tip: Sørg for at reservere pladser på denne strækning. Vi tog derfor via Fredericia (i stedet for over Rødby-Puttgarden). Det gav dog også problemer – se alle vores skærmydsler i denne live-tweetstorm fra mig. Men vi nåede hjem 🙂
 • Jeg kan anbefale alle de steder vi var. Hvis vi skulle have justeret noget, ville vi måske nok gerne have taget et par dage mere i Biarritz (end 3 dage). Men vi ville også gerne nå ned til Lissabon.

Hvis du efter at have læst dette tænker ‘fedt, det vil jeg også’, men lige har nogle spørgsmål, så skriv i kommentarfeltet. Måske kan jeg svare 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Bæredygtig transport. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Interrail? Fedt! … Kan man det?

 1. lasse hansen skriver:

  Hej Søren.
  Samlet pris på kr. 20.000 var det inkl. overnatning mv?
  Vi kigger på samlet pris på godt kr. 8.000 på 1. klasse for vores famille på 2 voksne, én teenager og to børn, så blev skræmte over at i endte op i kr. 20.000 – hvis det kun er for togrejserne?
  Pft.
  Mvh. Lasse

  • Søren Have skriver:

   Hej Lasse.
   Jeg ved ikke om vi betalte overpris fordi vi købte via togrejse.dk (men det gjorde nemmere), men vi gav 4994 kr per voksen og 3998 for en teenager og 0 for et barn, for 3 uger på 1. kl.
   Derudover købte vi også en tur med Eurostar til London (Bruxelles-London-Paris), som kostede 2250 ialt.
   Og så nok div pladsbilletter for 1000kr (fordi vi kørte en del med hurtigtog).
   Så de omtalte 20.000 er nok i overkanten. Men det er altså excl. hotel.
   Mvh, Søren

 2. Anna skriver:

  Hej Søren
  fedt at læse din beretning. Vi planlægger en rejse med vores 3 børn til sommer. Men da vi begge er helt grønne udi togrejse udenlands, så ved vi ikke rigtig hvor vi skal søge og lede og planlægge vores rute. Vi vil gerne planlægge det meste på forhånd, da vores børn er ret små.
  Som du også skriver, har vi hørt at nattogene hurtigt bliver udsolgt, så dem vil vi gerne booke hurtigt. Men mener du ellers det er muligt at købe pladsbilletter sammen, 5 mand, på toge på mindre strækninger en måneds tid inden afrejse?
  Mvh Anna

  • Søren Have skriver:

   Hej Anna.
   Tak for rosen.
   Min anbefaling ville være at:
   1. Søge inspiration i Facebook-gruppen ‘Togrejser’ – der er en masse specifikke guides til forskellige lande, og hjælpsomme mennesker hvis ikke man kan finde svar i guides: https://www.facebook.com/groups/togrejser/about/
   2. Kontakte togrejse.dk når I er mere afklarede med datoer og destinationer
   3. Være i god tid med at booke ud- og hjemturen fra Hamborg til DK, og med eventuelle nattog/lyntog. Resten kan man tage som det kommer – det er i min optik en af fordelene ved at rejse med tog, at man kan justere planer undervejs.
   Jeg håber I kommer afsted og får en skøn tur.
   Mvh, Søren

Der er lukket for kommentarer.