Undskyld

Jeg forstår at Helle Thorning-Schmidt talte godt for sig i dagens samråd (hørte kun slutningen). Min erfaring er at det kan være godt at rense luften, så her er hvad jeg ville have sagt (så havde det måske heller ikke taget så længe):

Undskyld. Til Folketingets Retsudvalg, Folketinget og til alle borgere i Danmark.

Da vi overtog regeringsansvaret var de fleste af os uerfarne med at forvalte magten. Og de mange kompromisser i det sorte tårn gjorde at vi tabte forbindelsen til vores rødder.

I usikkerhed gav vi embedsværket for meget plads, distancerede os fra befolkningen med bortforklaringer, new-speak og løgne. Vi glemte i det hele taget at regeringen skal tjene folket. Ikke omvendt.

Tilgiv os. Thi vi vidste ikke bedre.

Men det gør vi nu. Derfor vil regeringen i denne folketingssamling fremsætte lovforslag om følgende:

  1. Ny offentligshedslov efter svensk forbillede, og overholdelse af frister vil indgå med stor vægt i departementschefers resultatkontrakter
  2. Der indføres egentlig parlamentarisk kontrol med PET
  3. Høringsfrister under 4 uger kan kun ske efter folketingsbeslutning med mindst 2/3 flertal.

Og derfor vil jeg som regeringsleder fremadrettet heller ikke acceptere opførsel der bare minder om hvad den tidligere justitsminister enten af egen drift eller gennem dårlig rådgivning begav sig ud i. Vi skal være åbne, ærlige og redelige i både vores handlinger og kommunikation.

Jeg håber selv at kunne gå forrest og at jeg med denne redegørelse har taget første skridt.

Spørgsmål?

Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.