Jeg skal bare lige …

En af Alfonsbøgerne handler om at Alfons har svært ved at at komme afsted i børnehaven. Hele tiden “skal han bare lige…” – indsæt selv overspringshandling. Her er det forholdsvist harmløst.

Men jeg kender det også, mindre harmløst, fra mig selv f.eks. når jeg egentlig gerne ville være mere sammen med mine børn, men der er dette projekt/møde/blog-indlæg/… som jeg “bare lige” skal have overstået*. En klassisk forveksling af ‘haster’ og ‘vigtigt’. Max Bitter har på fornem vis opsummeret det:

Men vi ser desværre også dette fænomen i, for os alle, langt alvorligere situationer. Særligt har jeg hæftet mig ved diskursen om at “vi skal bare lige have væksten i gang, så kan vi se på den grønne omstilling”, eksempelvis da vækstpakken i foråret var et decideret skridt baglæns i forhold til grøn omstilling. Og det er ikke kun i Danmark vi ser den manglende vækst brugt som undskyldning for ikke at gøre noget…lige nu.


 

Og som jeg tidligere har været inde på, forekommer det at mange ser vækst som et mål i sig selv. Hvorved al BNP-vækst er lige god, hvilket vi efterhånden godt ved ikke er korrekt. Som professor Inge Røpke siger (om Produktivitetskommissionen):

Det er et udgangspunkt for kommissionen, at jo mere BNP kan blive øget, desto bedre. Men hvis det, vi øger BNP med, er noget, som vi ikke vil have, så er det jo ikke en god idé.

Vi skal derfor i store og små beslutninger sikre os at vi i kampen for det daglige brød ikke ødelægger det som egentlig betyder noget: Jorden vi skal bo på og spise fra. Vandet vi skal drikke. Luften vi skal indånde.
Og, selvfølgelig: Relationerne til vore nære. Så nu tilbage til Playmobil-legen…


*: Det har jeg for nyligt forsøgt at gøre noget ved, i og med at jeg er gået ned i arbejdstid (og løn) for bedre at kunne være den far jeg gerne vil være mens børnene er små. Ikke som ham her:

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

1 Response to Jeg skal bare lige …

  1. Søren Have skriver:

    Efter seneste IPCC rapport er det endnu mere aktuelt at gøre mere for omstilling til et fossilfrit samfund. Men stadig skal vi bare lige have gang i væksten, godt beskrevet i dagens leder fra Information: http://www.information.dk/494484

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *